Ett alltför långt lidande

Den här artikeln sammanfattar mayafolkets kamp för rätten till självbestämmande i sina ursprungsterritorier och den guatemalanska statens användning av våld för att slå ned den. Jag ger exempel på fredliga protester och rop på respekt som har resulterat i död och tårar. Här får ni också höra röster från flera kvinnor som står i frontledet i försvaret för jorden, territorierna och livet. En av dem är fredspristagaren Rigoberta Menchú.

”Yolanda Oquelí har en kula som hon för alltid kommer att bära i sin kropp, men står fortfarande i främsta ledet för urbefolkningens rättigheter. Regeringen har i sin strävan efter acceptans för pågående investeringsprojekt tagit till våld. Fredliga demonstranter har dödats och situationen beskrivs som den värsta sedan inbördeskriget.

Det sitter kvinnor på marken och ber och sjunger med radband i händerna. Framför står kravallutrustad polis i hundratal. Kvinnorna, barnen och längst bak männen som sedan två år genomför fredliga protester utanför gruvprojektet El Tambor i La Puya, Guatemala, hoppas, som så många gånger tidigare, att kunna stoppa företaget från att ta in tunga maskiner i området.”

Läs hela artikeln, som publicerades i Feministiskt perspektiv nr 24, här:

Fempers24_Ett_alltfor_langt_lidande

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s